Logot
OUBS_logot_2018 (.zip)
Tuotannot
Näin tilaat meidät keikalle
- Mieti ensiksi haluatko livestriimin (=internetissä selaimella katsottava videolähetys) vai screenauksen (=näytetään vain tapahtumapaikalla)
- Seuraavaksi mieti striimin/screenauksen katsojat. Kuka videota katsoisi/haluatte että katsoisi?
- Kerro edellä mainitut kohdat ja muut tapahtumainfot (sijainti, alustava aikataulu) lähettämällä sähköpostia tuottajat [at] oubs.fi
Toteutamme tuotantoja pääsääntöisesti Otaniemen opiskelijajärjestöille, sekä tapauskohtaisesti muille pääkaupunkiseudun opiskelijajärjestöille.
Tärkeimmät huomiot ohjelman suunnittelussa
- Suunnittele huikea ohjelma.
- Täytä ajolistapohja ja toimita siitä alustava versio noin viikkoa ennen tapahtumaa.
- Toimita materiaalit sovitulla tavalla (ohjeita alempana).
- Tarkista, että Youtube-linkki on olemassa (ohjeita alempana).
- Viimeistele ajolista vastaamaan materiaalien nimiä.
Vinkkejä ohjelman tekoon
- Mieti ohjelman rakenne: onko ohjelma erityisesti paikalla olevalle yleisölle ja striimi on vain etäkatsojille, vai onko kyseessä kokonaan striimiyleisölle suunniteltu tv-ohjelma?
- Pitkään ohjelmaan voi lisätä muutaman tauon, mutta muuten ohjelman kannattaa olla melko tiivis.
- Erilaiset ohjelmatunnarit, välivideot ja mainokset rytmittävät ohjelmaa hyvin.
- Nimiplanssit kuvaruudun alalaitaan lisäävät tuotantoarvoja, mutta eivät ole välttämättömiä.
- Myös ohjelmakuva on yleensä tarpeen Youtube-tapahtumaa ja mahdollisesti Studion videoseinää varten.
- Youtuben chatin, Kahoot-visailun tai vaikkapa yleisön Instagram-kuvien käyttö tuo kivaa interaktiota katsojien kanssa. Mainitsethan näistäkin suunnitelmista ajolistassa.
- Striimiä kannattaa mainostaa hyvin ennen tapahtumaa ja juuri ennen sen alkua. Tapahtuman aikataulun jakaminen etukäteen on monesti myös hyvä.
- Referenssejä aikaisemmista tuotannoista löytyy OUBSin Youtube-kanavalta.
Striimaus
- Striimii voidaan tehdä moneen eri alustaan (Youtube, Facebook Live, Twitch, jne.) Youtube on yleensä toimivin vaihtoehto. Instagram Liveen emme voi toteuttaa striimiä kalustollamme.
- Striimi voidaan tehdä joko OUBSin Youtube-kanavalle tai asiakkaan omalle kanavalle: tällöin kanava tulee olla vahvistettu vuorokautta ennen tapahtumaa.
- Striimiä varten tehdään etukäteen Youtube-tapahtuma (linkki), jota voi ja kannattaa etukäteen mainostaa katsojille. Kun striimi tehdään OUBSin kanavalle, teemme linkin etukäteen valmiiksi. Kun striimi tehdään asiakkaan kanavalle, asiakkaan olisi hyvä tehdä tapahtuma valmiiksi hyvissä ajoin.
- Asiakkaan tulee antaa Youtuben-käyttöoikeudet OUBSille joko jakamalla tilin käyttöoikeudet Youtuben asetuksista tai kirjautumalla tapahtumapaikalla Youtube-tilillensä OUBSin tietokoneella.
- Tekijänoikeuksien osalta Youtubeen tehtävissä striimeissä ei pitäisi olla ongelmia (Teostolla on tähän sopimus). Tallenteiden kanssa ongelmia voi periaatteessa muodostua, mutta käytännössä näin käy harvoin. Tekijänoikeusvapaita materiaaleja kannattaa kuitenkin suosia, mutta esimerkiksi yksittäinen We Are The Champions ei pitäisi aiheuttaa ongelmia.
- Viive studion ja katsojan välillä vaihtelee käytettävän alustan ja asetusten mukaan. Normaaleilla asetuksilla viive on 10-30 sekuntia, mutta myös 2-5 sekunnin viipeeseen on mahdollista päästä. Lyhyempi viive vaatii hyvän langallisen nettiyhteyden ja on herkempi ongelmille yhteydessä niin studion kuin katsojan päässä.
Ohjelman tekeminen studiolla
OUBSin oma Studio Jämeräntaival 1:ssä tarjoaa tilat laadukkaan striimin tekemiseen helposti. Tekniikan puolesta Studio on meille helpoin lokaatio tuotannoille.
Studiolta löytyy mm. suuri greenscreen, videoseinä, pöytiä ja sohvia. Studiolla on myös tavanomaiset kuvausvalot sekä mahdollisuus mikittää pieni bändi.
Materiaalit
Mikäli lähetät meille materiaalia (videot, kuvat, grafiikat yms.) striimiä tai screenausta varten, noudatathan seuraavia ohjeita.
Tekniset tiedot
Video
- Tarkkuus 1920×1080 (FullHD). Progerssiivinen (1080p).
- H264-pakkkaus, .mov tai .mp4 tiedostomuodossa.
- Ääni mahdollisimman hyvällä laadulla, mieluiten 320 kbit/s. AAC-pakkaus.
- Videon kuvanopeuden eurooppalainen standardi on 25 tai 50 ruutua sekunnissa. Käytähän oletuksena tätä, mikäli muuta ei ole sovittu. Mikäli video on kuvattu jollakin muulla kuvanopeudella (esimerkiksi kännykkäkameralla 30 tai 60 ruutua sekunnissa), ei kuvanopeutta kannata enää muuttaa jälkikäteen.
Esimerkiksi monesta editointiohjelmasta löytyvät YouTubeen lataamiseen tarkoitetut oletusasetukset toimivat pääsääntöisesti hyvin.
Grafiikka
- Valmiit grafiikat .png-muodossa ja grafiikkapohjat .psd.
- Koko mielellään lähetyksen resoluutio 1920×1080. Tällöin esimerkiksi nimiplanssit ovat valmiiksi oikean kokoinen.
- Läpinäkyvillä grafiikoilla (esimerkiksi nimiplanssit) tausta tulee jättää läpinäkyväksi (alfakanava).
- Animoidut grafiikat yllä olevilla videoformaateilla. Mikäli animaatioissa on läpinäkyvyyttä, tulee video olla muotoa ProRes 4444.
Tiedostojen lähettäminen
OUBS vastaanottaa materiaalia kahdella tapaa vähintään yhtä vuorokautta ennen tapahtuman alkamisaikaa. Juuri ennen tapahtumaa materiaalit voi toimittaa myös muistitikulla tai ulkoisella kovalevyllä suoraan tarkkaamoon (paikka jossa sijaitsee esim. Oubsin tietokoneet) jos lataus OUBSin palvelimelle ei onnistu.
Tapa 1.
- Pyydä meiltä linkki, johon voit ladata tiedostot. Usein laitamme linkin heti ensimmäisissä viesteissä. Tätä kautta saamme tiedostot helpoiten käyttöömme.
Tapa 2.
- Lähetä meille latauslinkki, josta voimme ladata kaiken materiaalin kerralla. Käytäthän yleisesti tunnettuja palveluita kuten Dropbox, Google Drive tms.
Sanastoa
OUBS:n striimi = yhden tai monen kameran videolähetys nettiin esimerkiksi oubs.fi
Reccaa (REC) = kamera nauhoittaa videota.
Screenaus = Sisäinen kuvatuotanto, joka ei näy internetissä.
Striimaus / broadcast = Nettiin suorana lähetyksenä lähetettävä videotuotanto.
“Liven” ja “on demand” ero = livessä asiat tapahtuvat aina samaan aikaan kuin kuvakin, tosin lyhyehkön teknisen viiveen erottamana. On demand -lähetys käynnistyy silloin kuin katsoja sen haluaa nähdä.
X70 = pari kivaa ja helppokäyttöistä 4k videokameraa (Sony PXW-X70)
EXÄ = järeä tuotantokamera (Sony PMW-EX3)
Lähetyskone = OUBsissa tietokone johon kamerat kiinnitetään ja jolla kuvamiksataan valmis striimi.
Nettikone = Studion kopissa oleva kone, josta pääsee nettiin.
Multicast = verkkolähetysmenetelmä, jonka avulla voi lähettää esimerkiksi lähiverkkoon videolähetyksen, jota voidaan näyttää tapahtumassa esimerkiksi useilla eri telkkareilla.
Unicast = vastaavanlainen kuin multicast mutta vastaanottajia voi olla vain yksi.
Matriisi = laite, jonka avulla voidaan yhdistää eri kuvalähteitä
Robot = robottikamerat, kamerat joita voidaan ohjata etänä
Kuvamikseri = tietokoneella toimiva sovellus tai erillinen tähän tarkoitukseen tehty laite. Yhdistetään kameroiden kuvia yhdeksi videoksi.
Äänimikseri = samankaltainen kuin kuvamikseri, mutta äänelle. Usein tähän tarkoitukseen tehty laite ja nykyään digitaalinen.
Serial Digital Interface (SDI) -koaksiaalikaapeli = ammattimaisessa kuvan- ja äänensiirrossa käytettävää kaapelia.
Bayonet Neill-Concelman (BNC) -liitin = kestävät liittimet koaksiaalikaapeleihin.
XLR = liitin joka tunnetaan yleensä äänensiirrosta. Voidaan käyttää myös esim valo-ohjaukseen tai muihin tarkoituksiin.
OUBS sanasto
Hallitus = Muodollinen raha-asioista päättävä elin.
Studioillat = miitti + sauna 18-21
Hyllyt 1 ja 2 = studion isot lukolliset tavarahyllyt
Koppi = studion tarkkaamo
Slack = Jäsenkeskustelu
Hankinta excel = Hankintaehdotukset hallitukselle.